vrijdag 7 februari 2014

Antivlooienmiddel: bijtende vlooien op je kat

Het is altijd erg vervelend als je kat onder de vlooien zit. De kleine parasieten kunnen zich in een razendsnel tempo vermenigvuldigen en kunnen een vlooienplaag worden. Niet alleen je kat kan besmet raken met vlooien. Ook honden en andere dieren komen in aanmerking als voedingsbron. Ook het bloed van mensen vormt een potentieel voedingsbron van de vlo. Hoe kom je zo snel mogelijk van vlooien af. Hoe bestrijd je vlooien met een antivlooienmiddel?


De vlo in huis

Vlooien zijn kleine parasieten die meestal zwart tot donkerbruin van kleur zijn. De kleine parasieten hebben een zeer herkenbare vorm. De achterpootjes van vlooien zijn een stuk langer dan de voorpoten. Dankzij deze vorm kan een vlo heel hoog springen en kan zo ideaal op zijn prooi terecht komen. Vlooien komen makkelijk in het huis terecht. De kat is meestal verantwoordelijk als eerste gastheer en verspreid de vlo zo in het huis. 

De vlo op mijn kat

Vlooien zitten in de vacht van katten. Natuurlijk heeft niet elke kat automatisch last van vlooien. Katten krijgen meestal vlo besmettingen als het buiten warmer begint te worden. Met name warm en vochtig weer zal de vlo doen laten uitkomen. Na het ei en de pop komt de volwassen vlo tevoorschijn. Vlooien kunnen zich razendsnel ontpoppen tot bloed zuigende volwassen vlooien. In de vacht van katten leggen vlooien veel eitjes. Deze eitjes glijden uit het vacht en komen zo in kiertjes en naden van het huis terecht. Eieren van vlooien kunnen wel anderhalf jaar lang overleven zonder uit te hoeven komen. 

Wanneer komen vlooien uit?

Vlooien komen met name tevoorschijn als het warmer begint te worden. Als het buiten warm en vochtig is komen vlooien nog sneller in beeld. De vlo kan dan snel springen op een langslopende hond of langslopende kat. Kattenvlooien zit ook op honden en mensen. Met name honden zijn vaak besmet met kattenvlooien. In slechts 10% van de gevallen gaat het ook echt om een hondenvlo die honden hebben. 

Bijtende vlo

Vlooien in mijn vloerbedekking / tapijt

Als er vlooien in het huis aanwezig zijn heb je een probleem. Je bent er namelijk niet zomaar van af. Vlooien kunnen heel goed overleven en leggen ook heel veel eitjes. Een vlooienplaag heb je dus al snel. Als je denkt dat één keer even snel stofzuigen helpt om een vlooienplaag te verwijderen heb je het goed mis. De eitjes van vlooien kunnen tussen de vele kiertjes en naden in het huis verstopt zitten. De eitjes komen uit als er een warmtebron of trillingsbron voorbij komt lopen. De eieren moeten dan snel uitkomen want het kan namelijk een potentiële voedingsbron zijn. 

Vlooien blijven maar komen

Als de vlooien in het tapijt zitten moet je drastische maatregelen nemen. De kat is sowieso besmet een aangedaan. De kat moet direct behandeld worden met een antivlooienmiddel. De kat loopt laag bij de grond en vormt dus een ideale prooi van de vlo. Als de kat een middel tegen vlooien heeft gekregen is het de beurt om zo snel mogelijk het huis te reinigen. Wat moet je doen?

  • Ga als eerste je kat behandelen met een goed middel tegen vlooien
  • Ga het huis grondig stofzuigen als je vloerbedekking hebt
  • Ga het huis grondig stofzuigen als je een vloerkleed hebt
  • Ga het huis grondig dweilen als je pakket / laminaat hebt
  • Verwijder het tapijt en leg het buiten
  • Behandel het huis met een antivlooienmiddel (spray)
  • Leg onder kasten en bank een stukje vlooienhalsband
  • Behandel je vloerkleed. Wees niet zuinig met je antivlooienmiddel

Vlooien springen op mijn kuiten / benen

Vlooien komen op mensen als er geen andere voedingsbron in de buurt is. De meeste mensen hebben bij de bank een vloerkleed liggen. Een vloerkleed is ideaal voor een vlo om zich in te verstoppen. Als een persoon met ontblote benen op de bank zit, dan zijn de benen natuurlijk een ideale voedingsbron voor vlooien. Vlooien zullen massaal op de benen springen en daar snel gaan bijten. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk bovenstaande stappenplan te volgen. Behandel elk deel van het huis (ook onder het vloerkleed en achter de radiator). Spray tevens met een middel onder de bank en kieren/naden. Vlooien kunnen makkelijk in de kleinste hoekjes terecht komen. Ook kleden kunnen onder de vlooien zitten. Was een kleed uit of gooi het desnoods weg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten