vrijdag 31 januari 2014

Kattenbrokken test Consumentenbond

Kattenbrokken of...fruit?
De Consumentenbond heeft een aantal jaren geleden een test uitgevoerd naar de kwaliteit van kattenvoer in Nederland. Er zijn veel verschillende soorten kattenbrokken op de markt. Er is zowel keuze tussen droogvoer en nat voer. De Consumentenbond keek expliciet naar de inhoud, de samenstelling en de prijs van het voer en kwam tot de conclusie dat de kattenbrokken van de C-1000 het beste zijn. 



De beste kattenbrokken: droog of nat voer?

Het is allereerst belangrijk om onderscheid te maken tussen droogvoer en nat voer. Als je het over droogvoer hebt kom je bij de kattenbrokken die je in een zak of doos vindt. De droge kattenbrokken hebben bijna geen water meer. Al het vocht is er aan onttrokken om de brokken zo lang mogelijk houdbaar te maken. Nat voer is anders en bestaat uit vlees met gelei of sap. Nat voer zit vaak in kleine sachets of kuipjes. Nat voer bevat veel vocht en wordt doorgaans door katten lekkerder gevonden. 

De test van de Consumentenbond

Uit de test kwam naar voren dat de brokken van het huismerk C-1000 de winnaar is. De kwaliteit van de brokken is opmerkelijk goed voor een lage prijs. De prijs-kwaliteit verhouding is bij de C-1000 krokante kattenbrokken zeer gunstig. Ook A-merken kwamen goed uit de bus maar moesten punten inleveren vanwege de hogere prijs voor het product. 

Reactie van A-merken op de test

Als reactie op de test hebben sommige A-merken (bijvoorbeeld Royal Canin) laten weten dat de Consumentenbond niet alle factoren heeft meegenomen in het onderzoek. Dit heeft de Consumentenbond zelf ook laten weten op de site maar niet in het artikel dat ze hebben gepubliceerd. De Consumentenbond heeft laten weten dat een onderzoek waarbij alle factoren meegenomen moesten worden de test veel te duur zouden maken. Grote kattenvoer producenten kunnen wel testen van die schaal uitvoeren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten