vrijdag 7 februari 2014

Tips om van vlooien af te komen: kattenvlo

Vlooien zijn vervelende kleine parasieten die veel jeuk en ongemak kunnen veroorzaken bij katten. Niet alleen katten kunnen vlooien krijgen. Ook honden en andere warmbloedige zoogdieren kunnen vlooien krijgen. De vlo is een kleine parasiet die bloed drinkt van zijn gastheer. Een vlo zit doorgaans op huid en haar. In de meeste gevallen zit de vlo in de dichte vacht van katten en andere dieren. Ook muizen en ratten kunnen aangedaan zijn door vlooien. In een huis kunnen vlooien zich vaak zeer snel vermenigvuldigen. Hoe kom je snel van de kattenvlo af?


De kattenvlo verwijderen

Vlooien komen in het huis terecht als een kat of hond in aanraking komt met andere dieren die besmet zijn met vlooien. Ook wanneer er geen contact is met andere dieren kunnen honden en katten besmet raken. Vlooien kunnen namelijk eitjes leggen op kleding, tassen enzovoorts. Een persoon kan dan vervolgens eitjes het huis in meenemen. Als er eitjes in het tapijt terecht komen kunnen deze lange tijd overleven zonder uit te hoeven komen. Eieren van vlooien kunnen wel 1.5 jaar overleven!

Eieren komen uit

Als de eitjes uitkomen kan er een plaag ontstaan. De eieren komen uit als de omgeving warmer wordt of als er een warmbloedig dier in de buurt komt. Ook bij trillingen komen de eieren eerder uit. Uit de eitjes van vlooien komen larven. Deze larven voeden zich met onverteerd materiaal dat de volwassen vlooien hebben uitgescheiden. Als de larve twee keer is verveld komt de volwassen vlo tevoorschijn. 

Vlooien doden

Als er een plaag is ontstaan is het noodzakelijk om de volwassen vlooien te doden. Het is daarom erg belangrijk om de kat goed te behandelen met een spray of druppels die de vlooien direct doden. Tevens het heel belangrijk om de omgeving te behandelen. Vlooien leggen overal eitjes. Met name op donkere plekken want de larven zijn lichtschuw. 

Vlooien direct verwijderen!

Omgeving behandelen

De omgeving behandel je met een spray. Een goede spray zal de volwassen vlooien, larven en eieren doden. Het is heel belangrijk om de eieren en larven ook te doden. Als deze niet worden gedood heb je snel weer een plaag. Een vlo kan zich zeer snel voortplanten en legt honderden eitjes. De vlo legt de eitjes het liefst op een donkere plek (onder de bank, vloerkleed of kast). 

Vlooien blijven niet op mensen zitten?

Er wordt wel eens gezegd dat vlooien niet op mensen blijven zitten. Dit is deels waar omdat mensen geen dichte vacht hebben. De eieren die vlooien kunnen leggen blijven niet op mensen zitten en kunnen tevens niet uitkomen vanwege zonlicht blootstelling. Een dichte kattenvacht biedt meer perspectief voor een vlo. Vlooien zitten daarom ook vaak in de vacht van katten en honden. Vlooien kunnen mensen wel bijten. Met name in de nacht (tegen de avond) en in de ochtend gebeurt dat vaak. Vooral de kuiten, voeten en benen zijn makkelijke gebieden om te bijten.

Rode vlekken op het lichaam

Vlooienbeten zijn te herkennen aan de rode vlekken op het lichaam. Wanneer vlooien in de slaapkamer aanwezig zijn, komen de vlekken overal op het lichaam terecht. Als er sprake is van een vlooienplaag in de slaapkamer is het zeer belangrijk om de slaapkamer goed te behandelen met een spray. Laat de spray een paar uur goed zijn werk doen. Het is belangrijk om alle deuren en ramen te sluiten als er met een antivlooienspray gespoten wordt. 

Antivlooienspray: welke is goed?

Er zijn verschillende soorten spray op de markt verkrijgbaar. De prijs kan erg verschillen. Ook de werkzame stof kan verschillen. Sommige spray kun je op allerlei ondergronden spuiten. Denk aan laminaat en vloerbedekking. De werkzame stof zal de vlo snel doden. Het is belangrijk dat de vlo in aanraking komt met de spray. Het is daarom ook van belang om ramen en deuren te sluiten. De spray mag niet naar buiten ontsnappen. De volgende spray is verkrijgbaar:

  • HG X Spray
  • Bolfo Fleagard spray
  • Bolfo Gold - Advantage
Welke spray werkt echt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten