vrijdag 7 februari 2014

Ingrediënten en kattenvoer: wat zit er in?

Kattenvoer of kattenvoeding wordt door veel mensen gewoon in de supermarkt gekocht maar de vraag is natuurlijk wat er eigenlijk in zit. Koop je hoogwaardige voeding voor je kat of koop je voer waar eigenlijk maar heel weinig essentiële voedingstoffen in zitten? Essentiële voedingstoffen zijn eiwitten, vitamines en mineralen. Tevens zijn vetten belangrijk die kat gezond houden. Op de verpakking van kattenvoer staat vermeld wat er allemaal in zit verwerkt. Wat zit er in kattenvoer en welk merk koop jij het liefst?

Vetten in kattenvoer

We gaan het als eerste over de vetten hebben in brokjes (droogvoer) en vlees (nat voer). Het is zeer belangrijk dat er goede vetten in kattenvoer zit verwerkt. Katten hebben deze vetten immers nodig voor een goede gezondheid. Als een kat teveel vetten binnenkrijgt wordt het dier echter te snel zwaar. Veel katten die nooit buiten komen krijgen vaak veel te veel voer binnen waardoor zwaarlijvigheid al snel op de loer ligt. Katten die nooit (of zelden) buiten komen krijgen in veel gevallen ook te weinig beweging.

In vetten zit veel energie voor de kat. In één gram vet zit bijvoorbeeld 9 kcal energie dat opneembaar is. Er zijn ook essentiële vetzuren die het lichaam van de kat nodig heeft voor cel opbouw. Essentiële vetzuren komen vaak uit bepaalde vissoorten. Essentiële vetzuren zijn niet alleen maar goed voor cel opbouw en gezonde groei. Ze zijn ook zeer belangrijk voor de vorming van verschillende hormonen. Deze hormonen worden in de hersenen en bepaalde organen aangemaakt. 

Goede eiwitten

Eiwitten zijn zeer belangrijk. Met name voor vleeseters zijn dierlijke eiwitten belangrijk voor een goede en gezonde groei. Eiwitten zijn ook voor mensen zeer belangrijk. Mensen kunnen eiwitten uit zowel dierlijke als plantaardige bron halen. Het is voor katten (carnivoren) beter als de eiwitten afkomstig zijn uit dieren (dierlijke eiwitten). De essentiële eiwitten kunnen bijvoorbeeld uit zalm en koolvis afkomstig zijn. 

Eiwitten zijn met name voor kittens heel belangrijk. De jonge kat moet nog snel groeien en heeft daar de nodige bouwstoffen voor nodig. Eiwitten zijn daarom ook bouwstoffen die cellen in leven kunnen houden en cellen kunnen laten groeien. 

Als katten eiwitten binnenkrijgen kan het lichaam een eiwit afbreken tot aminozuren. Deze aminozuren vormen de basis van een eiwit. Als de aminozuren in het lichaam van de kat terecht komen is er veel mogelijk. Als er geen aminozuren (eiwitten) worden gegeten wordt celgroei problematisch. 

Mineralen in kattenvoer

In kattenvoer zitten vaak macro-elementen. Deze elementen zijn eigenlijk de mineralen die in het voer zitten verwerkt en komen in de meeste gevallen uit ruwe as. Ruwe as is eigenlijk een verbrandingsproduct en bevat vaak natrium, calcium, kalium, fosfor en magnesium. 

Sporenelementen

Als we het hebben over sporenelementen dan komen we uit bij de zeer kleine deeltjes in kattenvoer. Sporenelementen zijn ook een soort mineralen die in zeer kleine hoeveelheden in het voer zijn verwerkt. Deze sporenelementen zijn belangrijk voor bijvoorbeeld de aanmaak en ondersteuning van hormonen en andere lichaamsfuncties. Ook mensen hebben sporenelementen nodig. De volgende elementen zitten in het voer van de kat verwerkt: 

  • jodium
  • ijzer
  • zink
  • mangaan
  • koper
  • jodium
  • selenium

Vitaminen in kattenvoer

Net als mensen hebben katten ook vitaminen nodig om gezond te blijven. Vitaminen kunnen in water en in vet oplosbaar zijn. De vitaminen A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. Deze vetten kunnen zich in het lichaam opstapelen omdat ze in de vetlaag van de kat kunnen blijven zitten. De vitaminen B en C zijn in water oplosbaar en blijven niet in het lichaam achter. Het is daarom ook belangrijk dat deze vitaminen regelmatig worden opgenomen via het voer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten