donderdag 6 februari 2014

Wat kost het om een kat te laten castreren?

Wie een kat heeft aangeschaft komt vroeg of laat voor de keuze om de kat wel of niet te laten castreren en/of te laten steriliseren. Er zitten een aantal voordelen aan het castreren van de kat maar er kleven ook een aantal nadelen aan vast. Een nadeel is bijvoorbeeld dat de kat grotere kans heeft om dikker te worden. Tevens kan de kat sneller blaasgruis ontwikkelen. Een voordeel is dat de kat minder kans maakt om te gaan sproeien. Moet de kat wel of niet worden gesteriliseerd en wat kost het?



Castreren van een kat

De meeste mensen in Nederland laten hun kat castreren. Het castreren kan vanaf zes maanden gebeuren. Het is ook mogelijk om de kat rond de zevende maand te laten castreren. Het is uiteraard ook na de zevende maand nog altijd mogelijk maar houd er dan wel rekening mee dat de kat meer kans maakt om het sproeien te ontwikkelen. Vanaf de zesde maand is de kat ongeveer uitgegroeid en kan dus worden gecastreerd. 

Prijs van het castreren?

Het castreren van uw kat kan van prijs verschillen. Het hangt dus af van de prijs die uw dierenartspraktijk hanteert. Gemiddeld genomen kost een castratie ongeveer €60. Soms kan de prijs dus hoger uitvallen. Voor mensen die een kattenverzekering hebben is de castratie kosteloos. Informeer altijd wel even bij uw verzekeraar hoe het precies zit met de kostendekking. U kunt uiteraard ook een dierenverzekering afsluiten als u een kat gaat aanschaffen. Een verzekering beschermt u tegen hoge kosten van de dierenarts. 

Voordelen van een castratie? 

Wat zijn de voordelen van castreren? Wanneer kat wordt gecastreerd of wanneer uw poes wordt gesteriliseerd kan dat de kat rustiger maken. Bij katers wordt de kans op sproeien drastisch verlaagd. Veel mensen die de kat alleen maar in het huis laten hebben veel baat bij een gecastreerde kat. Ook voor mensen die de kat buiten laten is het castreren een verstandige keuze. De kat wordt minder agressief. De volgende voordelen zijn nog meer te noemen:
  • De kat wordt rustiger
  • Urinegeur wordt minder sterk
  • Katten gaan niet tot nauwelijks sproeien
  • De kat wordt minder dominant
  • De kat wordt rustiger


Nadelen van een castratie?

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen van een castratie. Allereerst verhoogt het de kans op het dikker worden uw kat. Dit kan natuurlijk wel gereguleerd worden door de juiste voeding te geven aan de kat. Het is tevens zo dat de kat eerder blaasgruis kan ontwikkelen. Als u een raskat heeft, en graag kittens wilt, dan heeft het steriliseren en/of het castreren van uw kater natuurlijk niet meer de mogelijkheid om voor nageslacht te zorgen. 
  • De kat kan dikker worden
  • De kat zich niet meer voortplanten
  • De kat maakt een grotere kans om blaasgruis te ontwikkelen
Het is in de meeste gevallen wel aan te bevelen om de kat te laten castreren/steriliseren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten