donderdag 30 januari 2014

Eiwitten in kattenvoer

Kat en eiwitten

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei van de jonge kat. Eiwitten vormen de bouwstenen van het lichaam en moeten voldoende in het voedsel van de kat zitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de vorming van spierweefsel, de vervanging van oude lichaamscellen, de instandhouding van lichaamsfuncties en de productie van hormonen. Niet alleen jongen katten hebben voldoende eiwitten nodig. Ook volwassen katten hebben eiwitten nodig om fit en gezond te blijven.


Hoe zit dat met eiwitten?

Eiwitten vind je in veel soorten kattenvoedsel. Als eiwitten in het lichaam van de kat terecht komen gebeurt er van alles met het eiwit. Het eiwit wordt opgedeeld in kleine stukjes. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Veel van deze aminozuren zijn essentieel voor het lichaam en bijzonder bruikbaar. De bruikbare aminozuren worden ingezet voor verschillende functies. Denk bijvoorbeeld aan het vormen van nieuwe cellen. Niet alle aminozuren zijn bruikbaar en worden uitgescheiden. De onbruikbare aminozuren worden door de nieren van de kat verwijderd.

Ruwe eiwitten vs Normale eiwitten

Wat is eigenlijk het verschil tussen ruwe eiwitten en normale eiwitten. Op verpakkingen staat vaak dat er wel ruwe eiwitten in zit verwerkt maar heel veel duidelijker word je daar niet van. Ruwe eiwitten zijn eiwitten die er langer over doen om verwerkt te worden door nieren. Ze zijn als het ware nog in een ruwe vorm. Normale eiwitten daarentegen worden veel sneller verwerkt door de nieren. 


Zijn ruwe eiwitten beter?

Uiteraard maakt het uit waar een eiwit vandaan komt. Je moet dit zien als de bron van een eiwit. Het is belangrijk om te kijken naar de wensen van de kat welk eiwit beter is. Is de kat gezond en vitaal of heeft de kat extra aandacht nodig. Hoe is het gesteld met de nieren van de kat? Als de kat gezonde nieren heeft maakt het niet uit welk eiwit gekozen wordt. Ruwe eiwitten worden minder snel opgenomen door de kat, normale eiwitten juist sneller. 


Extra belasting voor de nieren

Katten met nierproblemen hebben doorgaans minder baat bij voeding met veel normale eiwitten. Deze eiwitten worden immers snel verwerkt door de nieren. Dit zorgt voor een hoge belasting van de nieren in een korte periode. Ruwe eiwitten worden veel langzamer opgenomen. Dit betekent dat de belasting voor de nieren minder intens is. Katten met nierproblemen hebben in principe het meest baat bij voeding waar kwalitatief goede eiwitten in zit verwerkt in een lage hoeveelheid. Dit betekent toch goede eiwitten die de kat nodig heeft zonder dat de zwakke nieren behoorlijk aan het werk moeten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten