donderdag 30 januari 2014

Hoogwaardige eiwitten in kattenvoer?

Eiwitten voor de kat

Eiwitten zitten doorgaans veel in kattenvoer echter zitten er wel de juiste eiwitten in die de kat ook echt nodig heeft? In de natuur vangt een kat bijvoorbeeld een muis of vogel. De stoffen die een kat dan binnenkrijgt zijn de voedingstoffen die ook het beste zijn voor de kat. Natuurlijk is het niet praktisch (en gewenst) om een kat muizen te voeren. Een kat krijgt daarom zijn eten gewoon voorgeschoteld en is afhankelijk van de keuzes die het baasje maakt. Wat zijn precies de hoogwaardige eiwitten en heeft een kat die ook echt nodig?

Hoogwaardige eiwitten 

Eiwitten van goede kwaliteit zijn vaak hoogwaardige eiwitten. Het zijn de eiwitten die de kat juist nodig heeft en je ook terugvindt in bijvoorbeeld dierlijke voeding van de kat. Hoogwaardige eiwitten worden optimaal door de kat verwerkt en opgenomen. De kat krijgt energie van hoogwaardige eiwitten en kan op voldoende celgroei rekenen. Hoogwaardige eiwitten komen met name uit vlees. Deze dierlijke eiwitten worden makkelijker opgenomen door de kat. Eiwitten kunnen ook afkomstig zijn uit plantaardig materiaal. Deze eiwitten heten ook eiwitten maar zijn anders van structuur. 

A-merken bevatten meer hoogwaardige eiwitten

Hoogwaardige eiwitten zijn goed voor de kat maar let op: ze zijn ook prijzig om te vergaren. Eiwitten uit dieren zal een fabrikant meer kosten dan wanneer de eiwitten uit planten wordt gehaald. Dit is tevens ook de reden waarom A-merk kattenvoeding ook duurder is dan B-merk kattenvoeding. Een kat kan voldoende eiwitten halen uit bijvoorbeeld plantaardig materiaal, echter zijn deze eiwitten lang niet zo efficiënt en kan de kat deze eiwitten ook niet goed opnemen. De kat zal dus veel meer moeten eten van voeding waar voornamelijke plantaardig en niet hoogwaardig eiwit in zit verwerkt. Een aantal A-merken zijn:
  • Eukanuba
  • Royal Canin
  • Pro Plan
  • Iams

Zijn A-merken altijd beter?

Het is natuurlijk niet een gegeven: A-merken zijn niet altijd beter dan B-merken. Er zijn ook goedkopere merken kattenvoer van goede kwaliteit. Het is echter wel meer zoeken tussen de B-merken naar de goede producten en de minder goede producten. A-merken zijn doorgaans beter van kwaliteit. Het gaat dan met name om de hoogwaardige eiwitten die nou eenmaal meer kosten om te verwerken in een kattenvoeding. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten