donderdag 30 januari 2014

Taurine in kattenvoeding - amminozuur

Taurine heeft een kat nodig
In veel kattenvoeding zit taurine. Veel mensen vragen zich af wat taurine eigenlijk is en waarom het in kattenvoeding zit. Taurine is een aminozuur en komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel. Katten hebben taurine nodig om goed te kunnen groeien. Als ze te weinig taurine binnenkrijgen zal de kat ziek worden: cardiomyopathie en onvruchtbaarheid. 



Taurine als amminozuur

Taurine komt voor in dierlijk voedsel. In veel kattenvoeding zit dierlijk voedsel echter is het vaak niet voldoende. In veel kattenvoeding zitten namelijk ook granen en ander plantaardig materiaal. Dit zijn vaak de niet-essentiële voedingsstoffen voor katten. Taurine wordt toegevoegd aan kattenvoeding omdat een deficiëntie tot zeer schadelijke gevolgen kan leiden voor de gezondheid van de kat. 

Waarom niet gewoon dierlijk voeding? 

Het is voor fabrikanten duur om veel dierlijke voeding te verwerken in kattenvoeding. De prijs van het product zal dan waarschijnlijk een stuk hoger komen te liggen dan nu het geval is. Fabrikanten stoppen graag plantaardig materiaal (zelfs suikers) in kattenvoeding. Dit komt niet ten goede aan de kwaliteit van het product. Met name goedkopere B-merken bevatten veel plantaardige producten. Er kunnen wel aminozuren zijn toegevoegd aan de voeding.

Waar is taurine allemaal goed voor?

Taurine is ook een sterk antioxidant. Dit betekent dat het oxidatieve stress vermindert (het beschermt lichaamscellen). Ook de kat heeft baat bij deze werking. De kat zal er jonger uit blijven zien en blijft van binnen vitaal. Ook de ooglens en netvlies zijn voor een deel afhankelijk van voldoende taurine inname. Met name katten kunnen snel last krijgen bij onvoldoende inname van het aminozuur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten