donderdag 30 januari 2014

Nadelen van droogvoer: kattenbrokjes

Kattenbrokken: goed of slecht?

Droogvoer slecht voor de kat?
Kattenbrokken zijn overal makkelijk verkrijgbaar maar zijn ze ook goed voor de kat of kun je ze beter laten staan? Katten zijn vleeseters. Dat zie je eigenlijk aan alles. Een kat heeft scherpe tanden om de prooi te doden en te eten. Tevens heeft een kat flinke klauwen en lange scherpe nagels. Een wilde kat zal in de natuur met name vlees eten. Vers vlees bevat in principe alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft om goed te kunnen groeien. Zelfs vocht zit veel in vlees van bijvoorbeeld een muis of vogel.
Een kat hoeft daarom ook niet heel veel te drinken als hij alleen maar wild vlees zou vangen. Natuurlijk is het wel noodzakelijk dat er altijd vers drinkwater in de buurt is. Kattenbrokken zijn erg droog. Al het vocht is er bijna uitgehaald. 

Nadelen van kattenbrokken

Kattenbrokken bevatten bijna geen water meer. Dit zie je aan het brokje zelf: ze zijn erg droog en korrelig. Een kat vind het meestal niet zo erg dat brokjes erg droog zijn maar vergeet niet dat ze naast de brokjes natuurlijk wel vers drinkwater binnen moeten krijgen. Als een kat alleen maar droge brokken (droogvoer) krijgt aangeboden is het belangrijk om vaak op het drinkwater te letten. 

Vlees of vulmiddel?

Aan een kattenbrok is niet zo goed te zien wat er nou precies in zit verwerkt. Op de verpakking van een voedermerk staat vermeld wat er allemaal in het product zit. Om een brokje te maken is doorgaans een koolhydraat achtige substantie nodig. In principe hebben katten dit helemaal niet nodig maar helaas is het noodzakelijk omdat er anders geen brokje gemaakt kan worden. Naast de koolhydraten moet er vlees in een kattenbrok zitten. Het hangt sterk van de fabrikant af welke vleessoort er gebruikt wordt en hoeveel vlees er is gebruikt. Tevens is de kwaliteit van het vlees erg belangrijk. In kattenbrokken zitten doorgaans ook vaak suikers en granen of aardappel. Deze stoffen worden gebruikt als vulmiddel. 

Vaak brokjes voeren

Normaal gesproken hebben katten maar twee eetmomenten. Als je brokjes voert is de kat vaak niet voldoende verzadigd en moet het meer eten. Brokjes, en dan met name van de goedkopere soort, zijn in vele gevallen niet toereikend voor de kat. De kat blijft honger houden en haalt ook niet voldoende energie uit de brokken. Het gevolg is dat je vaker dan twee keer de kat moet voeren en de kat constant blijft zeuren naar voedsel. 

A-merk kattenbrokjes

Hoe zit het eigenlijk met de beste kattenbrokjes? Bevatten deze brokken wel de juiste voedingsstoffen?


Allereerst is het dus belangrijk om te beseffen dat katten die alleen maar droogvoer eten altijd voldoende vers drinkwater nodig hebben. Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de ingrediĆ«ntenlijst van het product. Het eerst vermelde product zit het meest in de voeding. Als het eerstgenoemde product van niet-dierlijk materiaal is kun je er meestal al vanuit gaan dat het niet om een A-merk kattenbrok gaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten