donderdag 30 januari 2014

Verzorging van een kitten

Een kitten verzorgen

Kittens
Kittens hebben speciale zorg nodig. Ze zijn jong en kwetsbaar en moeten goed in de gaten worden gehouden. Jonge katten hebben de natuurlijke drang om alles te ontdekken. Ze willen overal op bijten en zijn razend nieuwsgierig. Kittens zien nog niet goed de gevaren in en kunnen nog niet goed bepaalde omstandigheden inschatten. Het is daarom extra belangrijk om kittens niet uit het oog te verliezen.


De omgeving veilig maken

Als je een kitten hebt aangeschaft is het natuurlijk heel leuk om de omgeving van de kitten zo leuk mogelijk te maken. Er moeten genoeg prikkels zijn waar de kitten iets mee kan. De kitten moet worden uitgedaagd om bijvoorbeeld iets uit te vinden of om eten te zoeken. Als een kitten moet nadenken zal het ook iets leren. Een kitten weet natuurlijk niet uit een boek of iets wel of niet kan. Een kitten leert door te proberen. Vaak gaat dit proberen goed, maar soms ook niet. Een kitten kan bijvoorbeeld gaan bijten op een elektrische snoer. Het is de taak van het baasje om de omgeving daarom ook zo veilig mogelijk te maken. Houd rekening met de volgende punten:
  • Zorg dat er niet op snoeren kan worden gebeten
  • Scherpe voorwerpen moet je altijd opruimen
  • Plaats een dop of afschermkapje op een stopcontact

Een kitten vlo-vrij houden

Kittens zijn erg gevoelig voor vlooien. Allereerst komt dit doordat een kitten lang bij de moederpoes heeft gelegen samen met nog veel meer andere kittens. Het overspringen van vlooien van de moederpoes op de kitten gaat heel erg snel. Veel kittens hebben daarom ook vlooien. Een kitten maak je vlo-vrij middels een speciaal middeltje waar kittens ook tegen kunnen. Behandel een kitten zo snel mogelijk want vlooien remmen de groei en algehele gezondheid van uw jonge kat. Volwassen katten kunnen worden behandeld met verschillende middeltjes tegen vlooien. Houd er echter rekening mee dat niet alle werkzame stoffen in vlobestrijdingsmiddelen ook echt werkzaam zijn. 

Speciaal voeding of toch niet?

Ook kittens hebben speciaal voeding nodig. Als een kat jong is krijgt het eerst moedermelk. Moedermelk bevat extreem veel goede voedingstoffen die je in principe niet in een potje kunt kopen. Als een kitten eenmaal groot genoeg is kan het brokjes (droogvoer) en/of vlees (natvoer) gaan eten. Een kitten is vaak nog niet zo handig met vast voeding. Laat de jonge kat daarom ook eerst wennen aan vast voeding. 

Een jonge kat heeft meer essentiële bouwstoffen nodig dan volwassen katten. Een jonge kat groeit heel snel. Om die groei te kunnen bewerkstelligen is er ook speciaal en kwalitatief goede voeding nodig. Als een jonge kat dit niet krijgt zal de kat mager worden en minder goede groei meemaken. Essentiële bouwstoffen zijn onder andere mineralen, vitaminen en met name hoogwaardige eiwitten

Jonge kat ontwormen

Ook jonge kittens moet je ontwormen. Wormen komen veel voor bij jonge kittens. Ze krijgen de wormen via het moedermelk binnen. Jonge kittens kunnen vanaf de vierde week beginnen met een ontwormingskuur. Ook de moederkat moet natuurlijk ontwormd worden anders is de kitten snel weer geïnfecteerd als deze nog moedermelk drinkt. Volwassen katten moeten ongeveer twee keer per jaar ontwormd worden. Als je dit niet doet is de kans aanwezig dat de kat besmet raakt met wormen. Een kat kan ook mensen infecteren met wormen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten